Ásványi anyagok, nyomelemek

Általános információk:

Az egészséges szervezeti működéshez a vitaminokon kívül nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok és a nyomelemek is, mivel az ásványi anyagok nélkül a vitaminok nem tudnak beépülni a szervezetbe, így azok jótékony hatásai nem tudnak érvényesülni, továbbá befolyásolják az enzimek és a hormonok működését is. Az ásványi anyagok részt vesznek az anyagcsere folyamatokban, a sejtek, szövetek, és szervek felépítésében, valamint funkcióiban.
Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, így csak kívülről, vagyis táplálkozás útján (ételek és étrendkiegészítő készítmények) tudjuk bejuttatni őket. Fontos információ, hogy az ásványi anyagok, akárcsak a vitaminok, különböző forrásból - állati vagy növényi eredetű táplálékból - nyerhetők. Ha ezek az elemek hiányoznak étrendünkből, ezáltal a szervezetünkből, akkor a hiányállapotból működési zavarok, betegségek alakulhatnak ki.
Az ásványi anyagok és nyomelemek számos összetett biokémiai folyamatban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását, tehát ha csak egy is hiányzik a szervezetből, akkor a többi sem tudja megfelelően kifejteni jótékony hatását.
Az ásványi anyagok és a nyomelemek közötti különbség a szervezet mennyiségi igénye, illetve az előfordulásuk által került meghatározásra.
Az ásványi anyagok, azaz makroelemek, mint azt a neve is mutatja, nagyobb mennyiségben (mg vagy g) találhatók meg a szervezetben, és nagyobb mértékben is van rájuk szükség. Ide soroljuk a kalciumot, a magnéziumot, a foszfort, a káliumot, valamint a kloridokat.
A nyomelemek, azaz mikroelemek, csak nyomokban találhatók a szervezetben, és mennyiségi igényünk is csak néhány ezred vagy milliomod grammnyi.
Az Amerikai Táplálkozástani Intézet mikor megalkotta az első RDA (ajánlott napi tápanyagbevitel) táblázatot, a vitaminokon túl 6 db ásványi anyag és nyomelem napi szükségleti értékét is meghatározta:
foszfor,
kalcium,
magnézium,
cink,
jód,
vas
.
Ezeken túl még 12 ismert elemre van szükségünk a szervezetünk megfelelő működéséhez, melyek az alábbiak:
kálium,
klór,
nátrium,
fluor,
kén,
kobalt,
króm,
mangán,
molibdén,
réz,
szelén,
vanádium
.

Érdekességek:

Még megfelelő táplálkozás, étrendkiegészítő készítmények fogyasztása mellett is kialakulhat a szervezetben ásványi anyag-hiány, amennyiben a bélrendszerben való felszívódás és kiválasztás nem működik megfelelően. Ez leginkább a candida gomba fertőzöttsége által fordulhat elő, mivel ez fehéres nyákkal vonja be a bélfalat, ezáltal akadályozva meg a tápanyagok - vitaminok és ásványi anyagok – felszívódását. A candida betegség kialakulásért nagymértékben felelősek a nehézfémek (higany, ólom, kadmium) jelenléte és felhalmozódása a szervezetben.
Az ásványi anyagok a testtömegünkből 3 kg-ot nyomnak. 2,5 kg van a csontjainkban, a többi feloldott állapotban egyéb szerveinkben, testnedveinkben fordul elő.
Az emberi test 206 különböző formájú és funkciójú csontból áll össze, melyek 70%-a ásványi anyagból, kisebb részben pedig szerves anyagokból épül fel.
A táplálkozáson túl bizonyos ásványi anyagokat, sókat a bőrön keresztül felszívódva is bejuttathatjuk a szervezetünkbe. Tehát fontos figyelni a szappanok, testápolók, kozmetikumok összetételét is, mert bizonyos ásványi anyag elemek (bór, réz, cink) nagy mennyiségű felhalmozódása károsító hatással lehet szervezetünkre. Kutatások igazolták, hogy az izzadásgátló készítményekben lévő alumínium összefüggésbe hozható a nőknél a mellrák kialakulásával.