A szintetikus vitaminok

A multivitaminok – melyeket megfelelően alkalmazunk és minőségi termékek – enyhíthetik a helytelen táplálkozásból eredő hiányok okozta gondokat, és segíthetnek a betegségek megelőzésében.
A minőségi termékek kategória az alábbi kritériumoknak való megfelelést jelöli:

  • Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik (ez magában foglalja azt, hogy növényekből készül, továbbá, hogy nem tartalmaznak nehézfémsó szennyeződéseket és növényvédő szereket),
  • Megfelelő körülmények között csomagolják, tárolják, és forgalmazzák,
  • Hiteles tanúsítvánnyal vannak ellátva.

Bizonyos multivitamin készítmények már a gyomrunknak is megterhelő lehet (hosszú távon vese elégtelenséget, szívbetegséget is okozhatnak). Ezek a készítmények nem növényi kivonatokat, hanem adalékanyagokat, édesítőszereket, aromákat tartalmaznak, hiszen ezeknek az előállítása olcsóbb.
Tehát nem árt az óvatosság, mindig ellenőrizzük a megvásárolandó készítmény összetevőit, figyeljünk testünk jeleire, és ne higgyük azt, hogy az a multivitamin készítmény, amit reklámoznak, biztosan jó hatással van a szervezetünkre.
A vásárlási szokások a multivitamin készítményeknél is megmutatkoznak.
Sokan az alapján döntenek bizonyos termékmárka mellet, hogy a korábbi betegségeikre szedett gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, esetleg antibiotikumokat ki gyártotta. Ezt már ismerik, ez már bevált. Úgy gondolják, hogy ha a betegségük kezelésére szedett gyógyszer jó volt, akkor ugyanezen márkájú multivitamin készítmény is jó lesz. Pedig nem biztos, hogy ez alapján kellene meghozni döntésünket.
A másik fontos tényező a reklámhirdetések. De gondoljuk csak végig, hogy a reklámozott készítmények mögött milyen gyártó áll? Az adott gyártónak mi a fő profilja?
Kevésbé ismert információ a szintetikus vitaminokkal kapcsolatban, hogy sokszor egyfajta kábítószerszerű reakciót váltanak ki a szervezetben. Stimulálják az idegsejteket, ezáltal fittnek érezzük magunkat, úgy gondoljuk, hogy teli vagyunk energiával, pedig ez csak pillanatnyi eufórikus érzés, és hosszú távon kárt okozhatnak a testnek.
Úgyszintén kevésbé ismert információ a mesterségesen előállított, azaz szintetikus vitamin készítményekről, hogy a szintetikus multivitaminok nem rendelkeznek ugyanazzal a hatásfokkal, mint a természetes vitaminok, hiszen ezek optimális felszívódásához szükség van egyéb anyagokra (enzimek, koenzimek, faktorok) is, melyeket a mesterséges készítmények nem tartalmaznak, csak az adott vitaminmolekulát, ellentétben a természetes vitaminforrásokkal.

Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert


Egy egyszerű példa Szent-Györgyi Alberthez kapcsolódik, amikor a zöldpaprika C-vitamin tartalmát és a bioflavonoidok biológiai hatását felismerte.
A bioflavonoidok kifejezés már ismert volt, hiszen tudták, hogy ezen vegyületektől válnak színessé a zöldségek és a gyümölcsök.
Szent-Györgyi Albert egyik barátja fogínyvérzésére először tisztítatlan C-vitamint adott, mely hatásosnak bizonyult. A probléma kiújulásakor már tisztított formátumú C-vitaminnal próbálkoztak, ám a remélt erőteljesebb hatás elmaradt, sőt a fogínyvérzés sem múlt el. A két készítmény összehasonlítása során jött rá, hogy tulajdonképpen a korábban szennyeződésnek hitt anyag is felelős a vérzést gátló hatásért, melyet aztán P-vitaminnak nevezett el.
Ha tehát a vásárolni kívánt C-vitamin készítmény csak aszkorbinsavat tartalmaz, akkor ne gondoljuk, hogy az egyenlő hatásfokkal fog bírni a természetben előforduló C-vitaminnal (acerola cseresznye, csipkebogyó, citrusfélék, stb), hiszen a C-vitamin hasznosulásának érdekében a többi komponenst a testszövetből vonja el.
A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a forrásaikban a működéshez szükséges ásványi anyagok és nyomelemek is jelen vannak. Ezek kölcsönhatásban állnak egymással, erre példa, hogy a C-vitamin hasznosulásához rézre is szükség van.
Ezért jobb, ha természetes növényi kivonatokból készült multivitamin készítményeket fogyasztunk, amik a vitaminokon túl ásványi anyagokat és nyomelemek is tartalmaznak, (mintha szintetikus vitaminkészítményeket).

Honnan tudhatjuk meg, hogy a vitaminkészítmény szintetikus vagy természetes?

A vitaminkészítmények címkéjén sok információ fel van tűntetve. Ilyen a hatóanyag tartalom a napi ajánlott mennyiségben (RDA), és az összetétel (ingredients) is. A hatóanyagok felsorolásánál főként csak általános vitamin és ásványi anyag kifejezések vannak, de ebből még nem megállapítható, hogy az adott vitaminkészítmény mesterségesen előállított, vagy természetes növényi kivonatokból készült-e?
Az összetétel, vagy egyéb összetevők felsorolásából tudhatjuk meg a szükséges információkat, mert itt vannak feltüntetve, hogy ténylegesen mit tettek bele, és nem csak az, hogy mit tartalmaz.

Milyen kifejezések utalnak a természetes előállításra?

„kivonat”, „sűrítmény”, „szárítmány”, „őrlemény” „extract”, „leaf” vagy maga a növény elnevezése. Mit is jelent ez? A kivonat esetében valamilyen eljárással az adott növényből kivonták a szükséges vitamint (izolátum), vagy egy vegyületcsoportot, amely a vitamint is tartalmazza. Ha a növény nevével, vagy szárítmány, őrlemény kifejezéssel találkozunk, az azt jelenti, hogy az adott növény van benne a készítményben, és ez magába foglalja az egyéb hatóanyagokat is.
Ha viszont csak az adott vitamin van feltüntetve az összetételnél, akkor biztosak lehetünk benne, hogy szintetikus készítményről van szó.
Néhány példa:
C-vitamin:
- aszkorbinsav: szintetikus
- csipkebogyó kivonat, acerola sűrítmény, stb.: természetes
Vas:
- vas: szintetikus
- cékla őrlemény: természetes
K-vitamin:
- K-vitamin: szintetikus
- káposzta, takarmánykáposzta, kelkáposzta por, stb.: természetes
Egy másik fontos kifejezés is megkülönbözteti a természetes vitaminkészítményeket a szintetikusoktól, ez pedig a „kelát”, „chelate” szó.
A kelát az a kémiai forma, ami a természetben is előfordul, és élő vegyületre utal.
Tehát, ha a hatóanyagok kelát formában vannak feltüntetve a vitaminkészítmény címkéjén, akkor az természetes forrásokat takar.