Étrendkiegészítők

Miért van szükség étrendkiegészítőkre?

Napjainkban szervezetünk megfelelő működéséhez és védekező mechanizmusának fenntartásához a lehető legalaposabban összeválogatott étrend sem elegendő!

Míg a hetvenes évek elején elegendő volt a napi háromszori étkezés során bevitt tápanyag, a jelen kori étkezések során elfogyasztott ételek legalább 30%-kal kevesebb tápanyagot tartalmaznak. A napi nyersanyagforrásaink nem frissek, a műtrágyázás által, valamint a feldolgozás, tartósítás, tárolás során jelentős része elvész az alapvető tápanyagoknak. Továbbá a modern civilizációs életmód is káros hatással van az emberi szervezetre (légszennyezettség, vegyszerek, tartósítószerek, stressz, dohányzás, szeszesital, zsíros ételek, napozás, …)

Mindennek az eredménye, hogy a szervezetünkben nagy mennyiségben képződnek káros szabadgyökök, melyek testünk egészséges sejtjeit pusztítják, és még védekezni sem tudunk ellenük.

Egyre többször halljuk ezt a kifejezést, hogy szabadgyök, de mi is ez?

A szabadgyök úgy keletkezik, hogy az Oxigén atomot körülvevő elektron párok közül az egyik elveszik a környezeti káros hatások által, így oxidáció lép fel, mivel keletkezik egy üres hely, amit szabad gyöknek hívunk, így ez a sejt is károsodik, de az is, amelyikben „párra lel” az elveszett elektron. Az oxidációt az úgynevezett antioxidánsok (C, E, és A vitamin) bevitelével lehet megelőzni, semlegesíteni, melyek elektront adnak, hogy ne az egészséges sejtek károsodjanak.

A fenti folyamatot ismerjük a vas berozsdásodása által. Ugyanez történik a szervezetünkben, berozsdásodunk: az öregedésben (ráncok megjelenése is) a szabadgyökök játsszák a legnagyobb szerepet. A betegségek, rák… kialakulásáért is felelősek, mivel ma már köztudott, hogy az emberiséget gyötrő leggyakoribb betegségeket nem valamilyen rejtélyes baktérium, hanem valamilyen tápanyag és vitaminhiány okozza.

A szervezet maga is termel szabad gyököket, melyek ugyanúgy képesek elpusztítani a fertőző baktériumokat, a baj csak akkor van, ha túl sok van belőlük.

Az emberek világszerte keresik az alternatív gyógymódokat, a tudomány segítségét és gyógyírt, a betegségekre, növekvő egészségügyi költségek megoldására, gyógyulásra, kondíciójuk javítására és közérzeti problémáikra.

Modern civilizációs életmódunk, megemelkedett vitamin és ásványi anyag szükségletünk miatt az étrendkiegészítők, multivitamin készítmények napi fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Milyenek az ideális étrendkiegészítők?

  • Nem tartalmaznak mesterséges színezéket, tartósítószereket, nincsenek mellékhatásai.
  • Organikus (természetes), vagyis tiszta nyersanyagforrásból származnak.
  • Tartalmazzák a növényekben lévő fitofaktorokat, bioflavonoidokat és egyéb természetes növényi összetevőket.
  • Ellenőrzött minőség: nem tartalmaznak nehézfémsó szennyeződéseket (ólom, cadmium, stb.), növényvédő szereket és ezt az OÉTI vizsgálatok is alátámasztják.
  • Tökéletesen felszívódnak, az egyes komponensek kiegészítik, fokozzák egymás hatását.