Multivitaminok

Miért van szükség multivitaminokra?

Sokan úgy gondolják, hogy egészségesen élnek és egészségesen táplálkoznak, így nincs szükségük étrendkiegészítőkre.
Mit is jelent az, hogy egészségesen élni és táplálkozni?gyümölcsök

  • Napi többszöri zöldség-, gyümölcs- és tejfogyasztás.
  • Nem kapkodó táplálkozás, félkész ételek fogyasztásának kerülése (még a munkahelyen sem), továbbá a diétázás és a vegetáriánus étrend mellőzése.
  • Dohányzás, alkohol és koffein tartalmú italok fogyasztásának mellőzése.
  • Napi legalább félóra testmozgás.

Nem sok kritérium, mégis általában igen nehéznek tűnik betartani a mai életmódunk mellett.
Pont ezért fejlesztették ki a multivitamin készítményeket, mert sokan vannak, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, de nem jut idejük, energiájuk arra, hogy minden tekintetben kielégítsék szervezetük vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-igényét, és ezek által mindenki könnyen és gyorsan pótolhatja a táplálkozásból adódó hiányosságokat.
A multivitaminok nem pótolják a helyes életvitelt! Az étrendkiegészítő készítmények fogyasztása nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és a mozgást, mint a nevében is benne van, az egészséges táplálkozást csak kiegészítheti, javítja azt, és pótolja a hiányosságokat. Tehát ne gondoljuk azt, hogyha naponta eszünk multivitaminokat, de az étrendünk továbbra sem változatos és tápanyag-gazdag, valamint nem végzünk testmozgást - a tévé távkapcsolójának nyomogatása nem számít annak 🙂 - akkor életünk végéig elkerülhetjük a betegségeket.
A multivitamin jelző csak abban az esetben használható, ha a deklarált vitaminok száma legalább 4, és ezek közül legalább kettőnek a mennyisége – az egyszeri alkalommal fogyasztott adagban – eléri a felnőttek számára ajánlott napi mennyiséget.
A leginkább elterjedt multivitaminok olyan étrendkiegészítő készítmények, amelyek a vitaminokon túl ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak, ám sok specifikus készítmény is kapható, melyek cimkéjén is a multivitamin kifejezés látható, de közel sem képes kielégíteni az emberi szervezet általános, mindennapi komplex vitaminigényét.

A multivitaminok csoportosításai:

Többféleképpen lehet kategorizálni a multivitamin készítményeket, például az egyik az egytablettás, illetve a csomagos kiszerelésű multivataminok. A másik az úgynevezett „megadózisú vitaminbombák”, illetve az adott régió táplálkozási szokásaihoz igazodó multivitamin készítmények.
Külön multivitamin készítményeket ajánlanak életkor szerint (gyermekeknek, felnőtteknek, időseknek), nem szerint (nőknek és férfiaknak), továbbá a testi belső és külső hatások figyelembe vételével az adott állapotokra (várandós és szoptatós anyáknak, sportolóknak, intenzív fizikai tevékenységhez, menedzsereknek…)

A multivitamin készítmények előnyei:

  • Mivel a különböző vitaminok számos élettani folyamatban együttesen fejtik ki hatásukat, egy-egy vitamin nagyobb mennyisége más vitaminokból is növeli a szükségletet, tehát nagyon fontos a vitaminok egymáshoz viszonyított aránya. (B-komplex tagoknál kb 1:1)
  • Ugyanez igaz az ásványi anyagokra és nyomelemekre is, mivel ezeket csak étkezéssel juttathatjuk a szervezetünkbe. Tehát a megemelt vitaminbevitelhez az optimális arányú ásványi anyag bevitel párosul.
  • Olyan anyagokat is tartalmaznak, vagy tartalmazhatnak, amelyek bár nem létfontosságúak, de mindenképpen hasznosak az emberi szervezetnek. Ilyenek például a lipotrómok, más néven zsírégetők (kolin, inozit), az emésztőenzimek, vagy akár a lutein, és még számos vitaminszerű anyagok.